Danemarca lider la solicitarea de ajutoare europene

”Un Plan Marshal făcut de Europa, pentru Europa!” așa numește fostul președinte Traian Băsescu, ceea ce Comisia Europeană pregătește în aceste zile pentru statele membre lovite de criza generată de virusul COVID-19.

Începând din data de 23.03.2020, toate Statele Membre au primit permisiunea de a cheltui cât au nevoie şi cât doresc, peste limita de 3% a deficitului bugetar, care reprezenta până la această dată, o limită pentru statele UE.

UE dă liber la cheltuieli

Pentru aprobarea dosarelor de ajutor de stat, Comisia Europeană a elaborat criterii foarte simple, notează fostul președinte, în prezent europarlamentar (PMP).

Comisia Europeană aprobă ajutoarele de stat solicitate de guverne în 48 ore.

În prima săptămână, următoarele state au obţinut aprobarea Comisiei în maxim 48 ore:
1. Danemarca – 1,3 miliarde Euro lichidităţi pentru IMM-uri;
2. Italia – 50 milioane Euro pentru extindere capacităţi producţie echipamente medicale;
3. Regatul Unit – 703 milioane Euro lichidităţi pentru IMM-uri;
4. Germania – a primit aprobare pentru două scheme de ajutor de stat, una pentru IMM-uri si alta pentru mari societăţi. Pentru IMM-uri s-a dat aprobare pentru subvenţii între 100.000 Euro şi 800.000 Euro, iar pentru marile companii garanţii pentru împrumuturi de peste un miliard Euro – fără limită superioară. Se estimează că aprobarea primită de la Comisie de către Germania vizează garanţii la credite în valoare de 500 miliarde Euro;
5. Spania – 20 miliarde Euro garanţii pentru toate categoriile de societăţi având ca principal obiectiv asigurarea lichidităţilor necesare reluării producţiei, refinanţărilor unor credite şi investiţiilor;
6. Letonia – 200 milioane Euro destinate garanţiilor pentru împrumuturilor subvenţionate acordate oricărui tip de companie;
7. Luxemburg – 300 milioane Euro pentru lichidităţi repornire producţie;
8. Portugalia – 3 miliarde Euro destinate IMM-urilor din turism şi industria extractivă;
9. Franţa – a primit aprobare pentru trei scheme de ajutor de stat funcţie de specificul companiilor. Se estimează că Franţa va acorda garanţii de cca 300 miliarde Euro.

Traian Băsescu: ”Este esenţial ca România să reacţioneze rapid ştiind bine ce vrea.
Lumea se mişcă Domnule Premier. Renunţaţi la “pas cu pas” la “gradual” şi la “progresiv” că-i prea încet pentru vremurile astea.”

Distribuie:

Lasă un răspuns