Marele Dictator: ”Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu împărat. Nu e treaba mea.”

În 1940, Charlie Chaplin a rostit acest discurs puternic în filmul „Marele dictator”, regizat chiar de către el. Mesajul său este, parcă, valabil și astăzi:

”Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu împărat. Nu e treaba mea. Nu vreau să conduc sau să cucerim pe nimeni. Aș vrea să ajut pe toată lumea, dacă este posibil; Evreu, Neamuri, negri, alb. Vrem toți să ne ajutăm unii pe alții. Ființele umane sunt așa. Vrem să trăim prin fericirea celorlalți, nu prin mizeria celuilalt. Nu vrem să ne urăm și să ne disprețuim unii pe alții. În această lume există loc pentru toată lumea. Și pământul bun este bogat și poate oferi tuturor. Modul de viață poate fi liber și frumos, dar am pierdut calea.

Lăcomia a otrăvit sufletele oamenilor; a baricadat lumea cu ură; ne-a împins în mizerie și vărsare de sânge. Am dezvoltat viteza, dar ne-am inchis. Masinile care dau abundenta ne-au lasat in dorinta. Cunoașterea noastră ne-a făcut cinică; inteligența noastră, tare și necuviincioasă. Ne gândim prea mult și ne simțim prea puțin. Mai mult decât mașini avem nevoie de omenire. Mai mult decât inteligența, avem nevoie de bunătate și blândețe. Fără aceste calități, viața va fi violentă și toate vor fi pierdute. Avionul și radioul ne-au adus mai aproape. Însuși natura acestor invenții pledează pentru bunătatea omului; strigă pentru fraternitate universală; pentru unitatea tuturor.

Chiar acum, vocea mea ajunge la milioane de oameni în întreaga lume, milioane de oameni disperați, femei și copii mici, victime ale unui sistem care îi face pe oameni să tortureze și să încarce oameni nevinovați.

Pentru cei care mă pot auzi, spun: “Nu dispera”. Mizeria care este acum asupra noastră este doar trecerea la lăcomie, amărăciunea oamenilor care se tem de calea progresului uman. Ura oamenilor va trece și dictatorii vor muri, iar puterea pe care au luat-o de la popor se va întoarce la popor. Și atâta vreme cât oamenii vor muri, libertatea nu va pieri niciodată.

Soldati! Nu vă lăsați să vă bate, oameni care vă disprețuiesc și vă înrobesc; care vă reglează viețile, vă spun ce să faceți, ce să gândiți și ce să vă simțiți! Cine te forțează, te dietă, te tratează ca bovine, te folosesc ca furaj de tun! Nu vă dăruiți acestor bărbați nenaturali-mașini cu minți și mașini! Nu sunteți mașini! Nu sunteți bovine! Sunteți bărbați! Ai o dragoste a umanității în inimile tale! Nu urasti! Numai ură neplăcută; neiubiți și nefiresc.

Soldati! Nu luptați pentru sclavie! Luptați pentru libertate!

În capitolul al XVII-lea al Sfântului Luca, este scris: “Împărăția lui Dumnezeu este în om”, nu un om, nici un grup de oameni, ci în toți oamenii! În tine! Tu, poporul, ai puterea, puterea de a crea mașini, puterea de a crea fericire! Tu, oamenii, aveți puterea de a face această viață liberă și frumoasă, pentru a face această viață o aventură minunată. Atunci, în numele democrației, să folosim acea putere.

Să ne unim toți. Să ne luptăm pentru o lume nouă, o lume decentă care va da oamenilor șansa de a lucra, care va oferi tinerilor un viitor și o bătrânețe o securitate. Prin promisiunea acestor lucruri, brutele s-au ridicat la putere. Dar mint! Ei nu își îndeplinesc promisiunea. Nu o vor face! Dictatorii se eliberează, dar înrobesc oamenii! Acum să ne luptăm pentru a îndeplini această promisiune! Să ne luptăm pentru a elibera lumea! Pentru a elimina barierele naționale! Pentru a elimina lăcomia, cu ură și intoleranță! Să luptăm pentru o lume a rațiunii, o lume în care știința și progresul vor duce la fericirea tuturor oamenilor.

Soldații, în numele democrației, să ne unim!”

Distribuie:

Un comentariu

  1. Imaginați-vă o viață în care sunteti priviți cu respect și admirație pentru frumusețea și tinerețea dumneavoastră.
    O viață în care succesul poate crește cu peste 1000%

    Firele Albe/Carunte de par, va fac sa aratati mult mai invarsta decat sunteti de fapt.
    Nu vă lăsați limitați de vârstă, atunci când vine vorba de Dragoste, Afaceri sau Carieră!

    Sute de mii de persoane au scapat de Firele Albe de Par, si acum arata mult mai tineri datorita produselor Sereni Capelli.
    Oferiti-va si dumneavoastra o sansa de a creste succesul in viata dumneavoastra.

    Folositi produsele de pe https://serenicapelli.ro fara riscuri. Daca nu sunteti multumiti de rezultate in 14 zile, primiti banii inapoi.

Lasă un răspuns