De ce este important IMM INVEST și ce trebuie făcut urgent

UPDATE luni 27 aprilie: Marți 28 aprilie, ora 09:00 va fi relansat de la zero, programul IMM  INVEST

Vineri 17 aprilie, la ora 10:00, trebuia să demareze accesarea programului IMM INVEST ROMÂNIA 2020. Din păcate, site-ul oficial nu a funcționat decât 3 minute. Oficialii au declarat că aceste probleme au fost externe, niciun beneficiar nu a apucat să se înregistreze și au dat asigurări că vor pregăti din nou platforma pentru înscrieri și o nouă dată va fi anunțată în cel mai scurt timp posibil.

Consultantul financiar, Marius ILIE (fondatorul www.fonduri-euro.ro și consultant cu experiență de peste 18 ani în accesarea de fonduri nerambursabile) ne-a explicat că, deși schema de ajutor de stat a fost pregătită și publicată doar cu câteva zile înainte, interesul antreprenorilor români a fost foarte mare:

”Imediat după apariția condițiilor de accesare, antreprenorii români au devenit foarte interesați de această opțiune de finanțare, din mai multe motive: în ultimii 3-4 ani, românii și-au îndreptat foarte mult privirea către fondurile nerambursabile, europene sau guvernamentale, pentru că au ajuns la concluzia că aceste fonduri sunt mai mult decât necesare pentru a putea ține ritmul cu firmele europene și cu noile cerințe și norme. Mai ales acum, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, necesitățile și nevoile firmelor românești sunt din ce în ce mai mari, cu cât perioada de criză se mărește și de aici ”setea” mare de fonduri.

Este o dublă luptă ce se dă în rândul antreprenorilor din România: pentru unii, o luptă de supraviețuire și pentru alții o încercare rapidă de a se reorienta, cât mai repede, către alte domenii.”

”Un alt motiv, care a contribuit la această avalanșă de nevoi de fonduri, parțial sau total nerambursabile, este că în 2020 suntem în ultimul an al exercițiului financiar european 2014-2020, iar majoritatea fondurilor programelor europene pentru IMM-uri au fost în totalitate accesate. Și mă refer aici la programele gestionate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), unde cele mai multe, au fost finalizate încă de acum 2 ani: fondurile pentru pensiuni agroturistice și restaurante în mediul rural, fondurile pentru ferme zootehnice și vegetale, cele pentru activități non agricole (submasura 6.2 și submăsura 6.4) al căror buget a fost accesat integral, încă din prima parte a anului 2018. La fel s-a întâmplat și cu cele prin Programul Operațional Regional (POR) unde interesul a fost foarte mare și unde ultimele oportunități mai erau doar pe POR 2.2.”

Ce soluții există?

În primul rând, repornirea platformei imminvest.ro, pentru că solicitările sunt multe. Vedeți, vă rog, câte solicitări există în aceste zile pentru Certificatele de Situații de Urgență: peste 50.000 de firme au obținut aceste certificate, pentru că se confruntă cu probleme economice, de producție sau de desfacere.

În al doilea rând, trebuie urgent pregătite de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri programele STARTUP NATION, Microindustralizare, Comerț și Diaspora. Avem sute de mii de persoane care și-au pierdut locurile de muncă sau afacerile în străinătate și care acum vor încerca să pornească ceva aici, în România. Urgent înseamnă în maxim 30 de zile să poată să se depună proiecte și să se gândească o schemă de finanțare mai puțin birocratică, unde să permită antreprenorilor să beneficieze cât mai rapid de aceste fonduri.

În ultimul rând, dar poate chiar mai important, este pregătirea noilor programe și tendințe de accesare pentru perioada 2021-2027. Aici, trebuie acordată o mare atenție asupra identificării domeniilor afectate de către această criză și chiar insist, pe identificarea domeniilor aproape absente în producția din România: am văzut ce însemnă să nu avem producători interni de măști, ventilatoare, dezinfectanți și produse biocide, etc. Și nu numai. Sunt bune și fondurile pentru resurse umane, pentru ferme zootehnice, dar avem nevoie să bifăm cât mai multe și diverse domenii de producție.”  ne-a transmis consultantul financiar Marius ILIE.

 

Citește: Care sunt condițiile privind accesarea programului IMM INVEST ROMÂANIA 2020

Distribuie:

Lasă un răspuns