OFICIAL: STARTUP NATION – au apărut condițiile. Maxim 2 angajați

Cadrul de reglementare pentru derularea ediției din acest an a programului Start-up Nation a fost schimbat printr-o lege de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii. Camera Deputaților a aprobat ieri legea care a fost trimisă spre promulgare la Președintele României.  

În ediția din acest an a programului vor fi eligibile întreprinderile înființate de persoane fizice cu maximum 3 ani înainte de data completării și transmiterii online a planului de afaceri.

O mențiune care nu a mai fost până acum:

 • În perioada contractuală de implementare și monitorizare, beneficiarii nu vor putea înstrăina părțile sociale ale societății într-un procent mai mare de 49%;
  • Înstrăinarea părţilor sociale va fi permisă numai către persoane fizice – investitori individuali-business angels, definiţi conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels, sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate.

Criteriile de evaluare stabilite:

  • Domeniul de activitate – în funcție de punctajul alocat pentru fiecare cod CAEN (maxim 20 puncte) – punctaj minim pentru comerț, punctaj maxim pentru producție, cercetare-dezvoltare; IT-ul și industriile creative primesc între 15 puncte și 20 de puncte
  • Inovare (maxim 10 puncte) – vor primi punctaj în cadrul acestui criteriu întreprinderile care la data depunerii cererii de rambursare (n.r. în implementarea planului de afaceri) „prezintă un contract de furnizare produse către o întreprindere mare sau un document emis de o universitate cu privire la efectuarea unor studii de cercetare/dezvoltare/inovare efectuate de beneficiarul Programului. De asemenea, solicitantul trebuie să folosească pentru lansarea afacerii un brevet de invenție (deținut de unul dintre asociați, achiziționat sau pentru care a obținut drept de folosință) înregistrat la OSIM sau altă instituție recunoscută pentru înregistrarea și protejarea invențiilor”
  • Aportul la capitalul social subscris și vărsat al societății aplicante (maximum 15 puncte) – vor primi punctaj maxim întreprinderile cu un capital social subscris și vărsat de 6000 lei
  • Criterii aferente investiţiei (maxim 15 puncte) – vor primi punctaj maxim întreprinderile care vor să achiziționeze echipamente și software de cel puțin 80% din valoarea bugetului
  • Criterii aferente asociaților/acționarilor (maxim 10 puncte) – vor primi punctaj maxim întreprinderile pentru care asociații nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în alte societăți
  • Planul de afaceri conduce la crearea de noi locuri de muncă permanente în cadrul întreprinderii (maximum 5 puncte) – se acordă punctaj pentru minimum 1 loc de muncă permanent cu normă întreagă față de cel obligatoriu (n.r. este obligatorie crearea a cel puțin un loc de muncă în cadrul programului). Deci, de data aceasta, maxim 2 locuri de muncă nou create vor avea firmele beneficiarele ale acestui program.
  • Densitate IMM (maximum 5 puncte) – punctaj maxim pentru localitățile din județele în care IMM/100 locuitori <4 (întreprinderile din București, Ilfov, Cluj, Bihor, Brașov, Timiș, Constanța nu vor primi punctaj la acest criteriu)
  • Criteriu cu privire la digitalizarea afacerii (maxim 10 puncte) – se acordă punctaj pentru găzduirea unui website al companiei, achiziționarea aplicațiilor de contabilitate, achiziția unui sistem de transmitere online a comenzilor de către clienți, achiziția unei aplicații de facturare electronică
  • Criteriu cu privire la eficiența energetică (maxim 10  puncte) – echipamentele tehnologice încorporează tehnologie specifică obţinerii unei economii de energie, sau sunt sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, în pondere mai mare sau egală cu 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.

 

 

Precizăm că, în luna IUNIE, se va demara acest program.

Pentru mai multe informații de consultanță specializată pentru acest program sau pentru realizarea unui astfel de proiect, vizitați: www.startup-euro.ro 

L-am contactat pe consultantul financiar Marius ILIE (consultant cu experiență de peste 18 ani în accesarea fondurilor europene și nerambursabile – fondatorul fonduri-euro.ro) să ne explice ce părere are despre acest proiect de lege și mai ales despre grila de punctaj.

”Era momentul să fie demarate aceste inițiative privind lansarea unor programe cu finanțare nerambursabilă, atât pentru firmele startup, cât și pentru cele deja cu activitate. Cu cât ajung mai repede, banii, la acești beneficiari, cu atât mai bine pentru ei, pentru angajați și pentru o redresare rapidă a economiei.”

Cum se vede grila de punctaj în acest an

”Despre grila de punctaj, tot timpul s-a discutat și au existat păreri și pro și contra. O grilă mai proastă decât cea de la ultima sesiune START-UP NATION, nu cred că se putea și anul acesta. Există și vor exista tot timpul și soluții mai bune. Anul acesta, punctul slab, care nu are legatura nici cu microintreprinderile, nici cu startup-urile, nici cu economia și nici măcar cu redresaea economică, este chiar al doilea criteriu din grilă și anume că, solicitantul se angajează să prezinte, la data depunerii cererii de rambursare, un contract de furnizare produse către o întreprindere mare sau un document emis de o universitate cu privire la efectuarea unor studii de cercetare/dezvoltare/inovare efectuate de beneficiarul Programului și de asemenea, solicitantul folosește pentru lansarea afacerii un brevet de invenție (deținut de unul dintre asociați, achiziționat sau pentru care a obținut drept de folosință) înregistrat la OSIM sau la altă instituție recunoscută pentru înregistrarea și protejarea invențiilor.”

”Acest criteriu, nici nu mai trebuie luat în calcul. Nu am înțeles necesitatea și nici scopul lui. Din punctul meu de vedere aceste 10 puncte nu trebuie luate în calcul, deci punctajul maxim ce poate fi obținut, ca țintă, este de 90 de puncte.”

Cu ce punctaj crezi că vor primi finanțare proiectele depuse, câte proiecte estimezi că se vor depune și cu câti angajați asumați

”Anul acesta, așa cum este normal, vor intra la finanțare proiecte și cu 55 sau 60 de puncte. Și cei care fac grilele de punctaj pentru STARTUP NATION, trebuie să se uite puțin și la proiectele finanțate prin PNDR și cele prin POR, unde sunt foarte puține proiecte cu punctaj maxim de 100 de puncte. Nu trebuie să faci un proiect să obții maximul de puncte. Trebuie să îl concepi așa cum crezi tu că îți este necesar ție, nu de dragul punctajului. Punctaj care uneori e o capcană de care te vei lovi mai târziu.”

”Referitor la numărul de proiecte depuse, estimez peste 40.000 de proiecte. N-au trecut decât câteva ore și deja am fost contactați de sute de potențiali beneficiari ai acestui program. Oamenii își doresc și au ajuns la concluzia că fără aceste ajutoare, totul este mult mai greu. Și mai ales începutul unei afaceri este dificil fără un ajutor și mai ales unul financiar și mai ales nerambursabil.

Angajații asumați prin proiect: din fericire, nici grila de punctaj nu încurajează pe viitorii beneficiari să își asume mai mult de 2 angajați –  unul obligatoriu și încă unul dacă mai dorește încă 5 puncte în plus la punctaj.”

Aici regăsiți proiectul de lege final adoptat de Camera Deputaților: VEZI AICI

 

Distribuie:

Lasă un răspuns