Uniunea Europeană îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă

Depunerea de proiecte pe programul POR 2.2 dedicat regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia s-a încheiat ieri (sesiunea a fost în 4 mai – 4 iunie).
Conform situației comunicate de ADR Sud-Vest Oltenia, la nivelul acestei regiuni au fost depuse 319 proiecte prin care se solicită o finanțare totală de 227,33 milioane euro. Această sumă reprezintă 1265% din alocarea regională de 17,97 milioane euro prevăzută.
Pentru regiunea Sud Muntenia au fost depuse 558 proiecte, conform informațiilor comunicate de ADR Sud Muntenia. Alocarea disponibilă pentru această regiune este de 38,67 milioane de euro (care ar putea asigura finanțarea a circa doar…38 de proiecte la valoarea maximă posibilă de 1 milion euro/proiect).
În această informație există o parte bună și una proastă.
Partea bună e că mediul privat din România arată din ce în ce mai mult, că absoarbe excelent aceste fonduri, partea proastă e că ceea ce s-a pus la dispoziția acestora, e prea puțin, dacă dorim să contăm cu produsele și serviciile noastre pe piața, întâi internă și apoi internațională.
Pentru următoarea sesiune, pentru noul exercițiu financiar european 2021-2027, este nevoie de o alocare financiară în concordanță cu cererea și nevoia de finanțare.
Antreprenorii au arătat în ultimii ani că au nevoie de aceste fonduri, că știu să acceseze aceste fonduri și că vor să concureze de la egal la egal cu colegii lor europeni.
Trebuie să începem să “citim” mai bine nevoile de finanțare, atât din experiența celor 13 ani post-aderare, cât și dintr-o viziune mai corectă a tendințelor economice pe termen scurt și mediu.
Dacă nici de data aceasta nu știm să facem asta, pierdem oportunități și adâncim distanța din noi și restul europenilor.
Distribuie:

Lasă un răspuns