Conform propunerii Comisiei Europene, România va beneficia de o sumă de aproximativ 33 mld. euro fonduri de relansare

Ministrul Fondurilor Europene, dl. Marcel Boloș, a participat ieri la dezbaterea organizată de Președinția Croată a Consiliului Uniunii Europene pe tema „Politica de Coeziune după izbucnirea COVID-19: un element fundamental al redresării UE” unde a subliniat necesitatea menținerii unui echilibru între măsurile luate în vederea combaterii crizei și obiectivele Politicii de Coeziune pe termen lung.

 

Comisarul european responsabil de Coeziune și reforme, doamna Elisa Ferreira, dar și miniștrii responsabili de implementarea Politicii de Coeziune în cele 27 de State Membre au analizat pachetul de măsuri pregătit de Uniunea Europeană pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul Coronavirus, inclusiv instrumentul REACT-EU care pune la dispoziția Statelor Membre finanțări în valoare de circa 55 miliarde euro. Prin acest instrument, România are la dispoziție în perioada 2020-2022 încă 1,5 miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune. De asemenea, oficialul Comisiei Europene a discutat despre noua Facilitate pentru Reziliență și Recuperare, complementară Politicii de Coeziune 2021-2027, care va avea rolul de a sprijini reforme și investiții care cresc capacitatea de reziliență a economiilor naționale, în contextul viitoarelor posibile crize.

 

A fost punctată importanța evitării întârzierilor în modificarea actualelor programe operaționale, precum și în pregătirea viitoarei perioade de programare și implementarea reformelor și investițiilor ce vor fi finanțate prin Facilitatea pentru Reziliență și Recuperare (RRF).

 

Recent, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind un plan major de redresare. Pentru a asigura că redresarea este sustenabilă, echilibrată, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toate statele membre, Comisia Europeană propune crearea unui nou instrument de redresare, Next Generation EU, integrat într-un buget UE pe termen lung, modern și revizuit.

Conform propunerii Comisiei Europene, România va beneficia de o sumă de aproximativ 33 mld. euro fonduri de relansare prin intermediul următoarelor instrumente:

 

• Facilitatea pentru Reziliență și Recuperare: circa 26 mld. euro (sprijin financiar amplu pentru investiții și reforme în domeniile verzi și digital, prin granturi si credite;

• REACT – EU: circa 1,5 mld. euro, granturi suplimentare pentru implementarea Politicii de Coziune în anii 2020-2022;

• Fonduri suplimentare pentru dezvoltare rurală: circa 1,3 mld. euro (granturi);

• Fonduri suplimentare prin intermediul Fondului pentru Tranziție Justă: circa 4,4 mld. euro (granturi).

„Sper că vom avansa în următoarea perioadă împreună, toate Statele Membre, într-o logică ce pune în continuare Politica de Coeziune în centrul agendei Europene, necesitate care a fost dovedită din plin în actuala criză de sănătate”, a punctat ministrul Fondurilor Europene.

Oficialul român a amintit de fondurile europene alocate de MFE din actuala alocare pentru a susține investiții în echipamente medicale și de protecție, pentru a asigura plata stimulentului de risc pentru cadrele medicale care au îngrijit bolnavii, dar și pentru decontarea cheltuielilor cu șomajul tehnic și pentru finanțarea intervențiilor asistenților sociali în comunitățile vulnerabile.

 

Informații despre măsurile luate de MFE pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei COVID-19 sunt publicate aici: http://mfe.gov.ro/covid-19/.

Distribuie:

Lasă un răspuns