„Poziția BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea.”

Potrivit ziare.com, Colegiul CNSAS a aprobat, în ziua de 09.06.2020, nota în care Mugur Isărescu (71 de ani) este considerat colaborator al fostei Securităţi.

Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucureşti pentru a confirma sau infirma verdictul Colegiului.

În Nota de Constatare – Colaboratori ai Securităţii se menționează: ”Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar) – 1 persoană

 

Consilier de strategie al guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a venit cu un răspuns:

„Poziția BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Această poziție este susținută de trei documente ale CNSAS prin care confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”.

”E o adeverință la dosar, mai are încă una în 2002 și încă una după 2002 prin care CNSAS confirmă sau admite că nu a fost colaborator al fostei Securități”.

„Domnul Isărescu nu a cerut niciodată o hârtie care să arate că nu a colaborat cu Securitatea”, a adăugat Adrian Vasilescu.

Mugur Isărescu – Guvernatorul BNR

La 4 septembrie 1990, Mugur Isărescu a fost numit în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), Guvernator general şi preşedinte al BNR.

A fost reconfirmat în funcţie la 31 iulie 1991, iar mandatul său de guvernator a fost reînnoit la 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, fiind reales, apoi, la 28 septembrie 2004 şi la 8 octombrie 2009. La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcţia de guvernator al BNR.

Mugur Isărescu este licenţiat al Academiei de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ, specializarea Comerţ Exterior (1971); doctor în economie (1989). A fost cercetător principal şi şef de departament la Institutul de Economie Mondială – Bucureşti (1971- februarie 1990). Asistent universitar la ASE Bucureşti (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timişoara (1994-1996), profesor la ASE Bucureşti, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, din 1996.

Preşedintele României, Traian Băsescu i-a conferit, la 2 februarie 2007, Ordinul ”Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Mare Ofiţer, pentru ”cea mai spectaculoasă perioadă de creştere de după cel de-al Doilea Război Mondial”

 

Distribuie:

Lasă un răspuns