Industria cinematografica primește încă 150 de milioane de euro

Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice a fost prelungită până în 2023

Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat miercuri, 19 august 2020, 𝐻𝑜𝑡𝑎̆𝑟𝑎̂𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑛𝑑 𝑚𝑜𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠̧𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑙𝑒𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐻𝑜𝑡𝑎̆𝑟𝑎̂𝑟𝑖𝑖 𝐺𝑢𝑣𝑒𝑟𝑛𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑛𝑟. 421/2018 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑠𝑐ℎ𝑒𝑚𝑒 𝑑𝑒 𝑎𝑗𝑢𝑡𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑡 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑛𝑑 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑖𝑟𝑒𝑎 𝑖𝑛𝑑𝑢𝑠𝑡𝑟𝑖𝑒𝑖 𝑐𝑖𝑛𝑒𝑚𝑎𝑡𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑐𝑒.

În primul rând, prin adoptarea prezentei hotărâri, au fost alocate încă 𝟏𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, pentru următorii trei ani, sumă destinată sprijinirii acestei industrii. Astfel, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns la 𝟏,𝟐 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, echivalentul a aproximativ 𝟐𝟓𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨.

Alocările financiare nerambursabile vor fi în cuantum de 𝟯𝟱% din totalul cheltuielilor eligibile. Un alt lucru important de subliniat este că alocarea se acordă în condițiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României.

Un alt obiectiv al prezentei scheme de ajutor de stat este promovarea destinației turistice România. Astfel, va fi acordat un procent de 𝟭𝟬% peste alocarea de 𝟯𝟱% dacă în producțiile audiovizuale, finanțate în cadrul aceleiași producții cinematografice, va fi pusă în valoare o zonă geografică, un oraş sau România, destinațiile și obiectivele turistice din țara noastră sau limba, tradițile și obiceiurile românești.

Schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice are caracter multianual şi se derulează până la 𝟑𝟏.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟑, cu posibilitate de prelungire.

Distribuie:

Lasă un răspuns