Reacția lui Orban privind data lansării IMM INVEST

Premierul Ludovic Orban a realizat, în această dimineață, o vizită la la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, după care a susținut o conferință de presă.

Acesta a fost întrebat ce se va întâmpla exact după 15 mai în contextul în care, unii români s-au entuziasmat destul de tare și au început chiar să se facă programări la saloane sau cred într-o reluare a activităţii completă. 

Ludovic Orban, a declarat: ”Deocamdată e sigur că se va întâmpla ceea ce a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, şi anume vor fi ridicate restricţiile de circulaţie, adică românii nu vor mai trebui să dea declaraţie pe proprie răspundere, nu vor mai fi obligaţi să stea în case, să iasă din case numai pentru motivele care au fost enumerate în ordonanţele militare. Vor fi liberi să se deplaseze, sigur, respectând regulile de a nu crea mulţime. Adică în spaţiu public să nu fie mai mult de trei persoane care să se adune, astfel încât să evite cât mai mult contactul fizic.”

Premierul a răspuns și la întrebarea privind deschiderea saloanelor, restaurantelor, etc.

”În privinţa fiecărei activităţi economice, vă repet, se face o analiză şi, în funcţie de această analiză, se va lua o decizie, când se va renunţa la restricţia respectivă. Deocamdată nu s-a anunţat nimic. Ce v-am spus este că suntem în analiză, că pregătim un plan, că vom anunţa orice ridicare de restricţii cu o perioadă de timp înainte şi că fiecare ridicare de restricţie va fi însoţită de un plan de măsuri aferente, reguli care vor trebui respectate după momentul ridicării restricției respective.”

În ceea ce privește înteresul crescut al antreprenorilor pentru programul IMM INVEST 2020, care trebuia să fie operațional încă de vineri 17 aprilie, ora 10:00, dar din cauza unor probleme tehnice, site-ul oficial nu a funcționat.

Premierul a ținut să precizeze că acesta va fi operaţional cât de curând posibil.

”Au fost probleme la aplicația care a fost utilizată. În urma problemelor care au apărut, se construiește o aplicație care să fie bine certificată, care să fie sută la sută funcțională, că va fi vineri, că va fi luni, că va fi marți, nu pot să vă spun. Acest lucru îl va anunța ministrul finanțelor, când va fi sută la sută convins și cu sprijinul partenerilor care colaborează la acest proiect, când va fi sută la sută convins că platforma e funcţională. Vreau să dau un mesaj. Am văzut foarte multe informații greșite. Aici nu se merge pe principiul ‘primul venit, primul servit’, cum a fost, de exemplu, pe ajutorul de minimis. Este pur şi simplu o înscriere în aplicație. Fondul de garantare analizează, procesează fiecare aplicație a fiecărei firme, urmând ca ulterior, băncile care sunt implicate în acest proiect să ia deciziile legate de acordarea creditelor pentru capital de lucru sau pentru investiții.”

”Va fi cât de curând funcțională. Nu trebuie să existe niciun fel de îngrijorare din partea mediului de afaceri, din partea întreprinderilor mici şi mijlocii. Toate firmele care se pot califica vor beneficia de facilitățile care sunt prevăzute. Noi am crescut plafonul de la plafonul inițial de 5 miliarde, la plafonul de 15 miliarde. A existat interes din partea sistemului bancar. Băncile au subscris pentru un capital mai mare, de 20 de miliarde, deci există, practic, o determinare din partea băncilor de a se implica în finanțarea campaniilor în cadrul IMM Invest, ca atare, sa aibă încredere că programul va fi funcțional și accesul va fi, practic, cât mai facil posibil.” a declarat Ludovic Orban.

De ce este important IMM INVEST și ce trebuie făcut urgent

Distribuie:

Lasă un răspuns