Jigniri grave de la Chișinău

Declarația Ministerului de Externe al României, ca urmare a declarațiilor jignitoarea ale Prim Ministrului Republicii Moldova:

„Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.”

”Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău.”

Premierul Ion Chicu a venit cu o replică dură după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan, care este președinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, a declarat că Guvernul de la Chișinău „eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor”.

„Stau și mă uit eu la băiețașii ăștia români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni. Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Si medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de două ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deși numărul populației este egal. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc.”, a adăugat Ion Chicu, șeful Guvernului din Republica Moldova.

Potrivit lui Mureșan, Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor.

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, RM a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele PD și cel al PSRM au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins RM nepregătită.

Raportul confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce privește implementarea reformelor. Sunt aceleași probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace. Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului și evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, arată raportul Parlamentului European. Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituțiile RM, ar fi redus corupția și incompetența din instituții, iar Republica Moldova ar fi fost mai pregătită să-și apere cetățenii în fața crizei COVID-19”, consideră europarlamentarul.

”Deși actualul guvern și-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, același raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiție și anticorupție va depinde de voința politică a actualelor autorități, care tind să-și favorizeze persoanele asociate guvernării. Guvernul RM nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenței instituțiilor statului, garantarea separării puterilor în stat și independența sistemului judiciar și a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupției, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014”, a mai spus europarlamentarul Mureșan.

„Acesta este încă un motiv pentru care asistența macrofinanciară acordată RM de către UE trebuie să fie însoțită de condiționalități stricte și clare și de un mecanism puternic de monitorizare.

Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, a încheiat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Distribuie:

Lasă un răspuns